Wat doet een fysiotherapeut?

>

Geschreven door AAFysio

https://aafysio.nl

01-09-2022
GezondheidstipsLeer onze zorgers kennen

De werkzaamheden van een fysiotherapeut

De werkzaamheden van een fysiotherapeut zijn erg divers, maar altijd gericht op het voorkomen en verhelpen van klachten. De fysiotherapeut kijkt naar je klacht en geeft advies en oefeningen om de klacht te verhelpen. Adviezen kunnen gaan over het verbeteren van je houding en hoe je actief kunt blijven ondanks beperkingen. Oefeningen kunnen bedoeld zijn om de spieren soepeler te maken en het bewegen weer gemakkelijker te maken. Voor sommige oefeningen zijn apparaten nodig, om bijvoorbeeld specifieke spiergroepen te trainen. Naar de fysio voor een massage? Alleen als het noodzakelijk is om de klacht te behandelen zal de fysiotherapeut masseren. 

Naar de fysio?

Heb je een klacht die met bewegen te maken heeft? Dan kun je zelf naar de fysiotherapeut gaan. Je hoeft niet eerst naar de huisarts en je hebt ook geen verwijsbriefje nodig. Je kunt ook terechtkomen bij de fysio als een arts je heeft doorverwezen, omdat je baat kunt hebben bij fysiotherapie. De fysiotherapeut begint altijd met een intake, om te zien of hij je kan helpen. De fysiotherapeut onderzoekt dan het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt. Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen? Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan en kan de behandeling beginnen!

Gespecialiseerd in zorg

Fysiotherapeuten werken vaak samen met huisartsen en andere specialisten, zoals orthopedisch chirurgen (na een heup- of knieoperatie). Ook werken fysiotherapeuten steeds vaker samen met wijkverpleegkundigen en sociaal werkers, om mensen nog beter te kunnen helpen.

Er zijn ook fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in een specifieke doelgroep, klacht of behandeling. Zij hebben daarvoor meestal een aanvullende opleiding gevolgd. Zo kan een fysio gespecialiseerd zijn in medical taping, dry needling of Redcord therapie. 

Hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd?

Fysiotherapie is een wettelijk beschermde beroepstitel. Dat betekent dat iemand zich pas fysiotherapeut mag noemen als hij een erkende opleiding heeft afgerond. Dit is zo afgesproken om zo de kwaliteit te waarborgen. Fysiotherapeuten zijn ook wettelijk verplicht zich te registreren in het BIG-register, een Nederlandse databank van erkende zorgverleners. Daarnaast is er het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Om in dit register te komen, moeten fysiotherapeuten aan kwaliteitseisen voldoen. Dit betekent dat je bij een fysiotherapeut verzekerd bent van een echte specialist op het bewegend functioneren van het menselijk lichaam.